Inloggen

De Toekomst van Finance | 14 februari 2019

Topspreker, trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk gaf op het eerste ISA Finance seminar van 2019, een inspirerende lezing over de impact van nieuwe technologie op de manier waarop we leven, werken en ondernemen. Als technologie 70% van de processen binnen 'finance' kan overnemen en mensen bijna niet meer nodig zijn. Dan kunnen we stellen dat de toekomst van 'finance' op zijn minst uitdagend is! Sterker nog; verandering zal de enige constante factor zal zijn de komende jaren.  
 
Financials van de toekomst zullen zich veel meer bezig gaan houden met de bedrijfsstrategie, met het ontwikkelen van algoritmes en het onderhouden van relaties (netwerken). De benodigde skills hiervoor zijn: passie, nieuwsgierigheid, aanpassingsvermogen en idea loading (snel ideeën kunnen bedenken). Daarbij zal men moeten experimenteren om te leren. En zal tegenover het durven maken van fouten juist een beloning komen te staan. 

Er zal op termijn meer anarchie in organisaties komen. Organisatie zullen moeten evolueren en innoveren om te kunnen overleven in de toekomst. Belangrijkste voorwaarde voor innovatie is sociale innovatie. Bestuurders van organisaties doen er bijvoorbeeld goed aan een 25-jarige naast zich te plaatsen, vanwege de inbreng van een frisse bik en nieuw elan. Naast dynamisch besturen en managen, vraagt de snel veranderende technologie ook van organisaties dat zij zich aanpassen aan deze omstandigheden, door slimmer te werken en flexibel te organiseren. Oftewel het ecosysteem invoeren. Waarbij we gaan van afdelingen naar samenwerken in teamverband, van functies naar rollen en van managers naar coaches. Kortom; samenwerken met de juiste mensen en/of teams welke de juiste kennis bezitten en inzetten. Daarbij is small te new big, er zullen kleine kernen worden gevormd met daaromheen een grote flexibel schil voor wendbaarheid. Ethiek is een belangrijk gedachtegoed hierin, want niet alles wat kan, moet men willen. 

Afsluitend een quote van Charles Darwin, die heel mooi de belangrijkste boodschap van het seminar weergeeft; “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."  
 
 
 

H.R. Henderiks
1236
14 February 2019
Share

Actueel

ISA Group B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.