Blog

Wijze lessen van Chef Kwispel: Les 2

Loesje is, terwijl ik dit schrijf, nog maar een pup van 12/13 weken oud. Alles aan haar is nog heel klein, inclusief haar blaas en maag. Zodra ze dus gedronken of gegeten heeft, moet ze binnen een paar minuten haar behoeften doen. Er is gewoon niet genoeg ruimte voor de nieuwe inname en er moet dus eerst iets uit.

Hoe mooi is de parallel met ons en onze hersenen? Wij blijven die maar volproppen en volproppen met kennis, indrukken, informatie, etc. Ergens wordt het een keer té vol. En we hebben en nemen, volkomen vanzelfsprekend zo lijkt het voor onszelf, geen tijd om daar iets aan te doen; daar hebben we tenslotte geen tijd voor. Het hoofd wordt dus alleen maar voller, de inspiratie neemt af en de frustratie neemt toe: Ik zit zo vol… Ik kan het er niet bij hebben… Ik kan het niet meer verwerken…

Jaren geleden las ik in een artikel waarin de hersenen vergeleken werden met een zolder. Zodra die vol is en je daar last van hebt, ga je de zolder opruimen. En wat gebeurt er veelal met veel van de lege ruimte die ontstaan is? Die vult zich in de loop van de tijd weer met nieuwe spullen. Waarom? Omdat het kan! Er is weer ruimte tenslotte en die kunnen we benutten.

En zo werkt het met onze hersenen en met het begrip inspiratie ook. Als je nooit de tijd en ruimte neemt om plaats te maken, dan kan er ook niets nieuws bij. Soms zul je daarom ergens afscheid van moeten nemen, iets los moeten laten, of iets onbeduidends simpelweg moeten/mogen vergeten.

Tijdens een recente opleiding leerde ik dat ons menselijk werkgeheugen 7 (plus of min 2) ‘chunks’ aan informatie tegelijk kan onthouden. Oftewel: Tijdens een spelletje “Ik ga op reis en neem mee…” wordt het na 5 tot 9 items moeilijker om te onthouden. Dit komt omdat niet alle informatie ook wordt weggeschreven naar ons lange termijn geheugen. En gelukkig maar, want anders zouden we ‘schijfruimte’ tekort komen.

Er is echter een simpele truc voor het vergroten van de capaciteit: Maak er een verhaaltje van. Daarmee leg je namelijk verbindingen tussen chunks en ineens kun je dan veel meer informatie onthouden. Test het maar eens voor jezelf. Neem 20 willekeurige woorden en probeer er in 2 minuten zoveel mogelijk te onthouden. Schrijf er daarna zoveel mogelijk op vanuit je geheugen. En? Hoeveel kon jij je herinneren? Neem daarna nogmaals 20 willekeurige woorden, maar maak er een verhaaltje van voor jezelf waarmee je de woorden aan elkaar verbindt. Hoe ver kom je nu?

Is deze truc dan de oplossing om de ‘zolder’ voller te proppen. Nee! Het is een manier om meer te verwerken als het echt belangrijk is, maar ook een potentiële manier om de overload nog groter te maken. Ruim dus eens op! Als je het gevoel hebt dat je er niet veel meer bij kunt hebben, doe er dan even niets bij en/of ruim eerst even wat op. Ga lekker wandelen, waai uit, schrijf een verhaal van je af, lees een boek, neem een massage of ga een goed gesprek met iemand aan. Wat voor jou werkt. Dan is het eruit en dat schept ruimte.

Dr. Danielle Braun (‘Corporate Antropoloog’) deelde onlangs een mooi filmpje op LinkedIn over “de Nederlandse kunst van het Niksen”. De strekking is dat even niets doen en je gedachten de vrije loop laten kan helpen bij het reduceren van angsten, je immuunsysteem kan versterken en helpt bij het voorkomen van stress, of nog erger, een burnout. Bouw dus ontspanning in. Dit verbetert je vermogen om zaken te onthouden, spanning af te bouwen en het geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Wij hebben hier een hele website aan gewijdt; klik hier!

Ik hoop maar dat onze Chef Kwispel in samenwerking met dr. Danielle Braun ook jou wat hebben geleerd met deze blog. En dat het je aanzet om op te stoppen met jezelf mentaal vol te proppen, om te luisteren naar jezelf en bewust even ruimte te maken.

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek & Loesje