Blog

Wijze lessen van Chef Kwispel: Les 1

Ik heb al drie jaar geen blog meer geschreven. Veel leuks te doen, maar de inspiratie voor blogs was even op. En nu komt die inspiratie ineens terug. En uit onverwachte hoek bovendien…

Één van onze nieuwe medewerkers is Loesje. Ze is onze Chef Kwispel. Haar taken zijn: Het inspireren van iedereen die het nodig heeft, het delen van liefde en blijdschap op kantoor en het helpen van anderen om hun doelen te behalen. Volledig in ISA stijl dus: INSPIRE – SHARE – ASPIRE!

Oké, Loesje is nog in opleiding. Ze is dan ook bij het schrijven van deze blog een pup van pas 12 weken oud. Alles is nog nieuw voor haar en ze is de wereld aan het ontdekken. En er is véél te ontdekken als je een pup bent van ca. 25 cm hoog!

Soms gaat Loesje tijdens het wandelen ineens zitten. Dan moet ze even iets verwerken. Vaak een geluid. Een vogel in de boom. Een hijskraan in de verte. Ganzen die overvliegen. De wind die ergens doorheen fluit. Loesje hoort alles. Zonder oordelen. Nieuwsgierig en onbevangen. Ze gaat ook actief op zoek naar waar het geluid vandaan komt. Alles wil ze ontdekken.

Hoe anders gaan we daar als mens mee om. Wij horen vaak wel, maar luisteren alleen nog als we ons daar bewust toe zetten. De hoeveelheid indrukken die we moeten verwerken is eerlijk gezegd ook immens en dat heeft ons luisterend vermogen geen goed gedaan. Maar daardoor sluiten we ons ook af voor de dingen die het luisteren waard zijn. Onbewust, maar niettemin zonde.

Hoe mooi is het eigenlijk om in een verder stille omgeving buiten de tjilp van een vogel of het ruizen van de wind te horen? Maar ook wat andere mensen zeggen is soms zo mooi. Nee, wat ze écht zeggen. En waarom ze het zeggen. Dan kun je namelijk échte gesprekken voeren. Door niet gelijk met jouw reactie te komen maar door een verdiepingsvraag te stellen. En dan ontdek je de schoonheid van een gesprek. Niet oppervlakkig of doorspekt met jouw perceptie en aannames, maar mooi in zijn oprechtheid en eerlijkheid.

Ook mensen die mega sociaal empathisch zijn kunnen te druk zijn om te luisteren. En dat is eigenlijk nóg erger. Want je inleven en meeleven brengt je dan energie. En als je dat te weinig doet, dan kost het je dus energie. Je negeert een intrinsieke behoefte. Echt zonde!

Ik hoop maar dat onze Chef Kwispel ook jou wat inspiratie brengt met deze blog. Dat het je aanzet om weer even te luisteren, te ontdekken en te verwonderen.

Er volgen meer blogs. Volg ons dus op LinkedIn en Facebook en houd onze website in de gaten waar je ook eerdere blogs vindt!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek & Loesje