Inloggen

Business Navigator: Lo(o)se control and pick up pace

De traditionele financial in de zin van de houder van de boeken, voerder van de administratie en bewaker van de schatkist wordt steeds meer naar de achtergrond gedreven. De administratie gebeurt tegenwoordig grotendeels geautomatiseerd. Moderne banksystemen geven inzicht in banksaldi en zijn gekoppeld aan boekhoudpakketten. Maar wat moet de moderne financial dan nog doen?

Gelukkig kwam in de loop van de jaren negentig de term Controller onze kant op. Eerst als titel op zich. Later met de toevoeging “Financial” Controller en weer later uitgebreid met de nieuwe variant Business Controller. De Financial Controller analyseert en rapporteert over het verleden. De Business Controller gebruikt het verleden om vooruit te kijken en mee te denken. Maar wat als we dat ook steeds beter kunnen ondervangen in reporting-, forecasting- en analysetools?

De nieuwe term die steeds vaker voorbij komt is Business Navigator. Iemand die niet alleen faciliteert, maar naast de ‘bestuurder’ zit en proactief aanwijzingen geeft over richting en snelheid. Wat dan het verschil is met de Business Controller? Minder control en meer snelheid. Bij de Financial Controller is juistheid, tijdigheid en volledigheid nog het devies. Bij de Business Controller gaat het met name om tijdigheid en volledigheid. Bij de Business Navigator gaat het om snelheid en pro-activiteit. De richting is belangrijker dan het exacte getal. De Navigator laat een stukje control los om aan snelheid te winnen en daarmee mede het verschil te maken. Meer ‘agile’ zijn, het management en directie sneller besluiten laten nemen en tijdig weer bijsturen. Soms bijsturen van richting en soms van tempo. Dit vraagt om goed gebruik van systemen, om sterke analytische skills maar vooral ook om een scherpe geest waar het om strategie en marktontwikkelingen gaat. Wat is relevant en wat niet?

De Business Navigator krijgt geen energie van focussen. Die is juist heel omgevingsbewust om signalen op te pakken die relevant zijn voor de eigen organisatie. Hij is ook niet van de accuratesse, maar juist creatief en out of the box. Niet van de details, maar van de grote lijnen. Niet op de achtergrond, maar prominent aanwezig. Kortom: De Navigator heeft een ander profiel. Niet beter, maar wel anders.

Tijdens onze brake-out sessie op de Nationale Controllersdag in 2019 hebben we de rol van Business Navigator verder uitgediept. Minder en lossere control en meer snelheid. Interesse in wat dit voor jouw carrièrepad of jouw organisatie kan betekenen? Laat je door ons informeren en misschien ook inspireren!

Bart M. Diepenbroek
3112
19 June 2019
Share

Actueel

ISA Group B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.