
INHOUD
Een belangrijke kerntaak van HR-professionals in organisaties is ervoor zorgen dat er verstandige beslissingen genomen worden. Hoe rationeel deze keuzes vaak ook lijken, zo lang ze door mensen worden genomen spelen emoties, bewuste en zelfs onbewuste motieven en factoren ook een rol. Ook van belang is hoe er binnen een organisatie gecommuniceerd wordt: de mate van ervaren veiligheid heeft effect op de transparantie in communicatie.
We laten je kennis maken met de laatste inzichten uit de wetenschap die je in staat stellen om besluitvormingsprocessen effectiever te ondersteunen en bij te sturen. Je leert met name drijfveren
van keuzes te herkennen en patronen en tekortkomingen in argumentatie- en keuzeprocessen ter discussie te stellen. Hoe rationeel gaan wij werkelijk met data om? Wat zijn de meest genoemde denkfouten die slimme HR-professionals maken waardoor er toch suboptimale beslissingen worden genomen? De rol van geheimhouding wordt hierbij tevens onder de loep genomen. Waarom bereikt sommige cruciale informatie niet de juiste persoon?
Specifieke zaken waar we op ingaan zijn:
- Zijn onbewuste voorkeuren op HR-professionals van toepassing?
- Wat is de rol van denkfouten bij het maken van inschattingen in het HR-vak?
- Welke rol speelt HR bij het stopzetten van falende projecten?
- Wat is de rol van de cultuur van organisaties als het gaat om groepsdruk in keuzeprocessen?
Met de nodige humor en bevlogenheid maakt Andreas complexe gedragswetenschappelijke inzichten makkelijk te volgen en praktisch toepasbaar zodat jij als HR-professional met meer inzicht en praktische tools sturing kunt geven aan besluitvorming in jouw organisatie.
SPREKER
Dr. Andreas Wismeijer is psycholoog en als docent verbonden aan Tilburg University en Nyenrode Business Universiteit. Hij onderzoekt de rol van persoonlijkheid en psychologische mechanismen op gedrag van professionals. Hij is zeer geregeld in de kranten en op radio en televisie te vinden en is ook auteur van het boek “Geheimen: De psychologie van wat we niet vertellen.”
Een gedreven onderzoeker die graag verhalen kennis deelt: dit is al meer dan 15 jaar Andreas in een notendop. Na zijn studie psychologie aan Tilburg University ging hij naar Barcelona om verder te studeren en kreeg bijna direct een baan aangeboden aan de Universitat Autònoma de Barcelona vanwege zijn aanstekelijke passie voor het vak. Zo zat hij geregeld op dezelfde dag ín de schoolbanken én stond hij ervoor. En hij is nooit opgehouden dit te doen. Zelf nieuwe dingen leren en die met aanstekelijk enthousiasme overbrengen op anderen, dáár ligt zijn kracht.
Andreas spreekt over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan zijn onderzoek zoals de psychologie van geheimen en besluitvorming, gedragsbeïnvloeding en hoe we ons brein efficiënter kunnen inzetten.