Altijd fascinerend hoe rond het einde van het jaar de goede voornemens weer volop ter sprake komen. “Wat worden jouw goede voornemens voor 2025?” is een vraag die mij – en ongetwijfeld velen met mij – in deze periode wordt gesteld.
Meer sporten, of überhaupt beginnen met sporten. Meer koken, gezonder eten, minder alcohol drinken, iets nieuws leren… De lijst met mogelijke voornemens is eindeloos. Toch liegen de cijfers er niet om: bijna driekwart van de mensen maakt goede voornemens, maar na nog geen twee weken zijn de meeste voornemens weer gestrand. Uit onderzoek blijkt zelfs dat slechts 8% van de ondervraagden hun voornemens langdurig volhoudt.
In het verleden hoorde ik zelf ook bij die groep die haar goede voornemens vaak al op 2 januari weer in de prullenbak gooide. Gezond eten? Toch maar niet, en aansluiten in de rij bij de plaatselijke snackbar. Lid worden van de sportschool? Absoluut, maar vervolgens een heel jaar lang niet gaan. En steeds weer tegen mezelf zeggen: “Vanaf maandag ga ik écht veranderen.”
Maar moeten we eigenlijk wel veranderen? Misschien zijn we goed zoals we nu zijn. Wat maakt het uit dat je niet vier keer per week sport? Wat maakt het uit wanneer je twee keer per week ongezond eet? Of dat je in het weekend een paar glazen wijn drinkt?
Het nieuwe jaar is nu begonnen en ik kan met trots zeggen: ik heb géén goede voornemens. En ik voel me daar goed bij. Wees niet te streng voor jezelf, laten we er samen een mooi jaar van maken – zonder die druk van goede voornemens.
Allemaal de beste wensen,
Angelo van Wolferen