Blog

Dinosaurus

Al luisterend naar een podcast hoorde ik de spreker meerdere keren “jouwn” zeggen, als in ‘die van jou’. Ik ken de spreker, heb hem hoog zitten. En toch had ik kromme tenen.

Een van onze klanten zegt het ook. Veelvuldig. En mijn (stief)dochters idem. Bij hen heb ik nog de neiging om het te corrigeren. Bij mijn relaties uiteraard niet.

Ik ben dan ook best een taalpurist. Kan me ergeren aan taalfouten, voor zover het niet een simpele typefout betreft. Dingen als “me huis” en “we moeten is naar…” waar het woord ‘eens’ had moeten staan. Vreselijk!

En tegelijk roept het de vraag op of het wel allemaal taalfouten zijn. Of is het de ontwikkeling van onze taal? Luister naar het Polygoon journaal van decennia geleden en je hoort een ander taalgebruik dan nu. En is dat slecht of simpelweg de evolutie van taal die van alle tijden is?

Interessant dat een initieel waardeoordeel met eigen emoties ook kan evolueren naar een ontdekking of verwondering. Evolutie. Hadden de dinosaurussen ook iets aan gehad, al was dat niet op het gebied van taal.

Die evolutie geldt op alle vlakken. Jij doet heel veel dingen nu anders dan jaren geleden. En dat is ook maar goed ook. Ontwikkel je. Ontdek. Maak fouten. Verwonder je over een verandering, vorm je mening en bepaal of je het omarmt.

Dit allemaal teruglezend vrees ik dat ook ik als ‘taaldino’ mee zal moeten in de ontwikkeling. In de ontwikkeling van onze taal. Maar vooralsnog weiger ik ‘jouwn’ te zeggen en voorlopig blijft het ‘mijn’ huis!

Share!

Meer inspiratie

Blogs

Ochtendzon

Hoe dicht ben jij gekomen bij het uitkomen van die dromen, die plannen, al dat streven en leven? En waar droom je nu van? Eergisteren zat je immers zelf nog op school. Nu zwerven de eerstejaars voor hun ontgroening door de stad, vol spanning en verwachting over al dat leven dat er nog aan komt.

Lees meer
Lees meer over Ochtendzon
Blogs

Top

We noemen het ‘Lonely at the top’. Het is de reden dat wij als ISA GROUP mensen op C-level, onafhankelijk van branche of organisatieomvang aan elkaar verbinden. Hoe verder je op dat topje klimt hoe minder mensen je zal vinden. Durf te verbinden, er zijn veel meer bergtopmensen. Bel, app, mail eens. Kijken we of we dezelfde taal spreken.

Lees meer
Lees meer over Top
Blogs

Plot twist

Het kenmerkt haar. Ze wil overal bij zijn. Altijd mee. Het werkelijke leven vindt in het grote ‘buiten’ plaats. Alles is leuk en het leven is mooi. Er is echter ook een keerzijde. Falen is geen optie. Net als stilstaan. Buitengesloten worden. ‘Nee’ horen wanneer je iets onvoorstelbaar graag wil.

Lees meer
Lees meer over Plot twist