
OVER HET SEMINAR
Nog nooit in de geschiedenis waren we zo rijk en welvarend als nu. Onze economie groeit al decennia gestaag en de winsten van bedrijven zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd. Zelfs de wereldwijde uitbraak van het coronavirus - en alle lockdowns die hiermee gepaard zijn gegaan - hebben het feestje nauwelijks kunnen bederven. De beurzen hebben na een kortstondige inzinking nieuwe hoogtepunten bereikt. De werkloosheid is historisch laag. En de minister van Financiën kan alle miljarden die in de schatkist stromen nauwelijks kwijt.
En toch gaat het niet onverdeeld goed met ons land. Ondanks de krappe arbeidsmarkt, zien veel werkenden de groei amper terug in hun portemonnee. Ondertussen stijgen de huizenprijzen zo snel dat starters amper meer aan een woning kunnen komen. Bovendien dreigt de wijze waarop wij onze economie laten groeien het klimaat op aarde onherstelbare schade toe te brengen.
Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat? Deze vragen liggen ten grondslag aan de lezing van Sander Heijne. Hij neemt ons mee via premier Rutte en de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith en Karl Marx. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rolt hij van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven.
Maar hij laat ook zien hoe het anders kan. Duurzamer en socialer. Heijne: 'Ik wil samen met het publiek op zoek naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, onderzoeken we hoe we deze wereld ook daadwerkelijk kunnen realiseren.'
OVER DE SPREKER
Sander Heijne (1982) is historicus en journalist. Hij schreef jarenlang over de publieke sector voor de Volkskrant en de Correspondent. In 2018 verscheen zijn boek "Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u", over de problemen met marktwerking bij publieke diensten. In 2020 schreef hij samen met Hendrik Noten de bestseller "Fantoomgroei". Dit boek is uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar, en ligt ten grondslag aan het televisieprogramma "Scheefgroei in de Polder".
Sander werkte vijf jaar op de redactie economie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan. In 2011 werd Sander genomineerd voor de belangrijkste journalistieke onderzoek prijs De Loep.