Blog

Wijze lessen van Chef Kwispel: Les 7

De zomervakantie zit er weer op. En gelukkig maar. Dit was niet de vakantie waar ik op gehoopt had en die ik bovendien wel nodig had.

In alle eerlijkheid ligt die vakantiebeleving grotendeels aan mijzelf. Ik ging al verkeerd de vakantie in. Door een uiterst tragische en trieste gebeurtenis in mijn directe omgeving ging ik met veel emotie in mijn systeem op reis. Vervolgens liepen er nog wat zaken onderweg anders dan verwacht en toen was het leed eigenlijk al geleden voordat de vakantie goed en wel begonnen was.

Nou hoop ik natuurlijk dat de vakantie leuk is, maar vooral ook ontspannen. Ik heb het namelijk nodig om even op te laden. Als ondernemer, manager, coach, trainer, vader, echtgenoot en vriend heb ik veel rollen die aandacht vragen. Met veel plezier vervul ik ze, maar de ik-rol moet soms ook even vrijelijk aandacht krijgen. En dat lukte me niet genoeg deze vakantie waardoor de ontspanning en het opladen helaas niet voldoende lukte.

Grappig genoeg was het Loesje, alias onze Chef Kwispel, die me (wederom) iets leerde. Loesje is namelijk een ‘braaf schaap’. Ze luistert ook goed. Een wegloper is ze niet en ze blijft dan ook gelukkig altijd dicht bij ons als ze losloopt. Aangekomen op de camping waren we haar echter na 10 minuten al kwijt. Maar dan ook echt. Niet stiekem achter de auto gekropen of bij de caravan van de buren kennis aan het maken, maar echt weg! Paniek!

Toen onze Franse overburen doorhadden dat wij aan zoeken waren, wezen ze naar het meer. Wat blijkt: na een paar uur lief liggen in de auto, vond ze dat ze verkoeling had verdiend en ze is dus rechtstreeks naar het meer gelopen en was heerlijk aan het pootje baden. Helemaal blij was ze en wij ook dat ze weer terecht was.

Loesje en het meer is een interessante combi. Pootje baden is heerlijk en anderhalve meter zwemmen om de stok te pakken is een soort van oké, maar niet verder. Het leukste is de sup. Als wij op de sup gaan, dan staat zij er als eerste op. Zoals Kate Winslet met Leonardo DiCaprio op de boeg van de Titanic in de gelijknamige film, zo is onze Loes het vaste boegbeeld op de sup. Supergezellig en een mooi gezicht bovendien. Maar alleen erop: ze springt er niet af om te zwemmen.

Wat Loesje mij deze vakantie leerde is dat je je eigen grenzen moet bewaken. Als je niet verder dan je buik in het water wilt, dan moet je dat ook vooral niet doen. Door haar geïnspireerd bewaak ik mijn grenzen nu ook. Met dezelfde passie als altijd, geef ik momenteel iets minder gas zodat ik geleidelijk toch mijn batterij weer op kan laden. Weer een wijze les van Chef Kwispel!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek & Loesje