Blog

Wijze lessen van Chef Kwispel: Les 6

Als Loesje, alias Chef Kwispel, ergens goed in is, dan is het in niks doen. Op je rug liggen en dromen maar. Dan weer in haar mand en dan weer op de grond. Vervolgens op het kleed en dan weer bij iemands voeten onder de eettafel. Gewoon niks doen. Beetje dromen of gewoon genieten van niks.

Niks is moeilijk

Wat zijn wij baasjes (en overige ‘humans’) over het algemeen slecht in niks doen. We moeten altijd ergens mee bezig zijn. Met een doel, een kader, een resultaat, een verwachting, etcetera. Of we proberen niks te doen en voelen ons daar vervolgens schuldig onder. Rare wezens die mensen.

Iedere maandag zijn Loesje en ik samen op kantoor. En dan zien we ‘onze mensen’ ontzettend hard werken aangezien het heel erg druk is. Ze zijn gigantisch betrokken en gedreven en hun remedie voor de hectiek lijkt om nóg harder te gaan werken. Maar dat is niet altijd wat de beste oplossing is.

Zolder opruimen

Zoals ik in “Les 2” al schreef kun je hersenen vergelijken met een zolder. Als de zolder vol staat, dan ga je een hoek leegruimen en gooi je spullen weg. Al snel daarna vult die leegte zich met nieuwe spullen en daar zit de parallel naar ons brein. Neem afscheid van gedachten, herinneringen of conventies. De ruimte die ontstaat vult zich vanzelf met nieuwe gedachten waar anders geen ruimte voor was. Dat noemen we dan creativiteit of een ingeving. Het is echter zelf gecreëerde ruimte voor nieuwe gedachten.

Om ‘onze mensen’ (en iedereen buiten onze organisatie) te inspireren op het niks doen (wat Loesje dus zo goed kan) heb ik een statement bedacht. Een oproep om soms niks te doen. Met een grote knipoog en een glimlach, maar met een serieuze ondertoon dat je soms net als Loesje even ‘niks’ moet omarmen. Dat geeft rust, creëert ruimte en zorgt voor vernieuwing.

Undercover pitbull

Lees meer over het statement voor ‘niks’ op Joop & Jeau de la Hity. Je kunt hier een zelf gekozen rol vervullen die alleen maar de verplichting meebrengt om soms niks te doen. Hoe leuk! De rol van Loesje is hier ‘Undercover Pitbull’ met een mooie foto. Op basis van die foto komt de associatie met een pitbull overigens niet naar boven en dat is logisch; ze is namelijk undercover…

Omarm niks!

Honden kunnen het al. Loesje en ik wensen ook jou veel momenten van ‘niks’ en hopen dat veel mensen ons voorbeeld volgen, ‘niks’ omarmen en een rol komen vervullen. Kost niks, maar levert je veel op!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek & Loesje