Blog

Positief is besmettelijk

Herken je dat? Dat alles makkelijker lijkt te gaan als je goed in je vel zit? En dat het ook iets doet in de interactie met de mensen om je heen? Zoals spreker en trainer Marjolijn Punt recent zei bij één van onze seminars: “Het delen van emoties is besmettelijk.”

Hoogleraar Psychologie en bestsellerauteur Barbara Fredrickson zei het al: “Positieve emoties zijn even belangrijk voor je gezondheid als groenten en fruit.” Sinds haar eigen onderzoek uitwees dat je gelukkiger wordt van positieve emoties, steekt ze bewust tijd in activiteiten die haar een goed gevoel geven, zoals sociale contacten [bron].

De besmettelijkheid van emoties en ons geloof in positieve psychologie is een belangrijke reden waarom ik zo graag met de TMA methodiek werk. Met de uitkomsten van een Talent Motivatie Analyse krijg je inzicht waar jij van nature blij van wordt of, zoals wij vaak zeggen, waar je staart van gaat kwispelen. Fredrickson zegt hierover dat wij zelf invloed hebben op hoe we ons voelen en zelfs meer dan we ons beseffen.

Hard werken

Dit alles roept de vraag op of je dan hard aan de slag moet om je positief te voelen? Nee, dat zou zelfs averechts kunnen werken. Je moet kiezen voor de dingen die je energie geven en waar je blij van wordt en ook accepteren wat je niet kunt veranderen. Eén van de grondleggers van positieve psychologie, Martin Seligman, wijst erop dat geluk kan worden opgebouwd door te werken aan Het aangename leven (aanmoedigen van positieve emoties en deze zo lang mogelijk laten duren), Het goede leven (ons potentieel bereiken om ons meer vervuld, vrijer en gelukkiger te voelen) en Het zinvolle leven (het uitoefenen van goedheid, de kunst om te weten hoe we onszelf kunnen verheffen boven louter persoonlijk plezier) [bron].

Toeval en geluk

Ik geloof niet in toeval of geluk. Ik geloof dat je keuzes maakt die recht doen aan wie jij bent en wat bij jou past. En die passen bij wat jij nodig hebt als uniek individu. En ja, dat is egoïstisch op het eerste gezicht, maar maakt je een leuker mens. Al met al leidt dit alles tot iets wat je geneigd bent ‘toeval’ of ‘geluk’ te noemen, maar het is iets wat je zelf door eerdere acties hebt gecreëerd. Je hebt er dus invloed op!

Niks

Als je mijn/onze blogs vaker leest, dan heb je gemerkt dat wij het de laatste maanden veel over ‘niks doen’ hebben. We zijn niet ineens lui geworden, maar onderkennen simpelweg dat alleen maar doorrennen in de dagelijkse ratrace niet gaat zorgen voor jouw geluk. Soms is even stilstaan en genieten ook fijn. Of stilstaan en daarmee iets doorbreken wat je niet fijn vond. Hoe dan ook: Aandacht geven aan even niks is uitermate gezond. Om dit te onderstrepen heb ik er zelfs een hele website aan gewijd. Met een grote knipoog en glimlach, maar met een belangrijk statement wat ook jij zou moeten omarmen. Niet voor mij of een ander, maar voor jezelf.

Weekend of vakantie!

Ik hoop dat je dit weekend of je eerstvolgende vakantie de tijd neemt om de dingen te doen waar je blij van wordt. Dat je je aansluit bij de momenten dat anderen blij zijn om zo besmet te worden. Om even heerlijk niks te doen en nieuwe frisse ideeën de ruimte te geven. Bouw bewust aan jouw psychologisch kapitaal zoals Marjolijn Punt zei. Het heeft een positief effect op je welbevinden én op je prestaties.

En als dat ‘even niks’ en de frisse ideeën leiden tot de behoefte aan reflectie of zelfs aan een carrièreswitch, dan bel je ons na je vakantie gewoon op. Wij zijn (bijna) altijd positief en kijken graag met je mee hoe we jouw geluk kunnen helpen vergroten. Geniet!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek

PS: Niet vergeten je nog even aan te melden om niks te doen (klik hier) !!