Blog

Wijze lessen van Chef Kwispel: Les 3

Loesje, onze Chef Kwispel, ziet van alles tijdens het wandelen. En bijna alles is interessant en leuk. Zo is de herfst een briljant seizoen. Er liggen namelijk blaadjes, en nog één, en nog één… Het houdt niet op! Nu heeft ze ontdekt dat op straat uitgespuugde kauwgom interessant en lekker is. Die probeert ze dan ook los te schrapen met haar tandjes. Dat vind ik echter een minder goed idee. Voor mensen is hergebruik van iets wat niet van jou is, soms -en wellicht meestal- ook niet zo verstandig trouwens.

Of het nou gaat om het citeren van iemand en doen alsof het jouw wijsheid is, het overnemen van teksten van anderen zonder bronvermelding, of je simpelweg aanpassen aan anderen om bij hen in de gratie te vallen. Het is allemaal oppervlakkig en niet echt. Of zoals Rob de Nijs (wie kent hem nog!) ooit zong: “Blind van klatergoud; Het glanst maar het is koud”.

In al onze diensten proberen wij mensen aan te zetten om authentiek zichzelf te zijn en blijven. Natuurlijk mag je jezelf soms best een beetje verkopen, maar dat is wat anders dan jezelf neerzetten als iemand die je niet bent. Je houdt het ook niet oneindig vol, dus waarom zou je? Feitelijk creëer je dus een probleem voor een later moment. Je doet het misschien omdat je bang bent om afgewezen te worden voor wie je werkelijk bent. Maar als dat gebeurt, dan weet je vooral dat de setting niet bij jou past! Dat zegt wellicht meer over de setting dan over jou. Fijn om te weten in het kader van ‘bezint eer ge begint’.

“Het mooiste wat je kunt worden is jezelf én het fijnste wat je kunt worden is gelukkig“. Geen idee van wie het is, maar niet van mij. Ik ben het er echter wél volledig mee eens. Het overnemen van iets van een ander en dat gebruiken is niet erg. Zolang je het maar niet voor doet komen als iets wat jij bedacht hebt. En gebruik het alleen als je er ook echt achter staat en het bij jou past. Authentiek en volmondig.

Durf trots te zijn op wie je bent en waar je voor staat. Als professional, maar ook gewoon als individu. En als anderen dat niet omarmen en je niet accepteren voor wie je bent, wat je doet, hoe je doet of wat jouw gedachtengoed is, dan zijn ze jou niet waard. Dit geldt dus zakelijk en privé. Steek geen onnodige energie om anderen te overtuigen als ze niet overtuigd willen worden. Blijf dicht bij jezelf en durf jezelf te uiten vanuit jouw unieke persoonlijkheid en vanuit jouw eigen overtuigingen. Doe je niet anders voor dan je bent. Gratis kauwgom lijkt dus lekker, maar blijft gebruikt, is vies en niet van jou…

Als je hulp nodig hebt om jouw professionele verhaal 100% eerlijk en authentiek te vertellen of als je wat reflectie kunt gebruiken om jezelf zakelijk (of persoonlijk) te (her)ontdekken, dan helpen wij je graag!

Inspirerende groet,
Bart M. Diepenbroek & Loesje