Iedereen is wel ergens gemakzuchtig over. Het is onmogelijk om van alles energie te krijgen en dus logisch dat je niet overal evenveel moeite in stopt.
Boodschappen doen en koken, dat zijn van die dingen waar ik het liefst zo min mogelijk tijd aan kwijt ben. Vroeger kon ik de keren dat ik kookte in een jaar op twee handen tellen. Sinds de herfst is begonnen, probeer ik vaker te koken, maar ik merk dat ik de tijdrovende recepten meestal oversla. Gemak is voor mij vaak de standaard, ik ben dol op eten, maar niet op al het gedoe dat erbij komt kijken.
Eten was vroeger voor de mens vooral functioneel: het gaf ons energie om de dag door te komen. Langzaamaan werd de smaak én de aanblik van ons voedsel steeds belangrijker. Inmiddels zijn we hierin misschien een beetje doorgeslagen. Getuige al die kookprogramma’s, waarin de meest bizar kunstzinnige gerechten voorbijkomen.
Topchef Andoni Luis Aduriz heeft van eten echt een kunstvorm gemaakt. Denk aan een beschimmelde boterham die smaakt als een fantastisch visgerecht, een optische illusie op z’n best. Super creatief, maar soms vraag ik me af: is dit nu geniaal of zijn we met z’n allen gewoon doorgeslagen?
Mijn voorliefde voor eten en mijn hekel aan koken komen regelmatig ter sprake tijdens de lunch op het kantoor. Zo was een collega geïntrigeerd door het feit dat ik net zo goed kan genieten van een 8-gangen amusemenu als van een patatje oorlog met een frikandel speciaal. Maar wat betekent dat? Als je gemakzuchtig bent, hou je dan automatisch van simpele gerechten? Of zoek ik er nu te veel achter?
Is de mens gemakzuchtig? Dat is helaas niet zo simpel te beantwoorden. Iedereen heeft zijn eigen interesses en als je ergens geen energie van krijgt, ga je er wat lakser mee om. Maar gelukkig zijn we allemaal verschillend, en halen we energie uit verschillende dingen. Zo kunnen we elkaar ook versterken!
– Angelo van Wolferen