Ideëenfabriek

Richard 17-4-2013 12:41
Categorieën: Controllersmagazine

Een vriend van de business club Apèl uit Apeldoorn heeft vandaag de opening van zijn nieuwe Ideeënfabriek. Naar aanleiding van het 40-jarige bestaan hebben ze een feestelijke dag voor alle relaties en hierbij presenteren ze hun nieuwe concept: de Ideeënfabriek.


U zult misschien denken: dat hebben we nu toch al wel gezien? Een creatieve ruimte, consultants bij elkaar, frisse jongens en meisjes, reclamegoeroes in wording en één of twee mafkezen die de sfeer echt compleet maken. Overige ingrediënten: een lege hal, een productievloer waar gevoetbald kan worden inclusief flipperkast en een investeerder die het allemaal financiert omdat hij denkt de boot anders te missen. En dan wachten op ideeën…

Dapper
Ik heb een aantal weken geleden al een voorproefje gehad. En wat blijkt? Dit is geen luchtkastelen bedrijf, nee dit is een interieurbouwer! Een ‘echt’ eerlijk Hollands bedrijf met echte producten en een nieuwe kijk op hoe je klanten moet bedienen. Bent u huisarts en gaat u verhuizen? In de fabriek wordt uw spreekkamer alvast in orde gemaakt. De kleur van de wanden en vloerbedekking worden uitgezocht. Heeft u genoeg ruimte voor de onderzoeksbank? Zit de wastafel eigenlijk wel op een handige plaats? Of kunnen we een andere opstelling proberen? Een echte beleving van de toekomstige werkelijkheid waar alleen de patiënten ontbreken. Weten wat je koopt en managen van verwachtingen staat centraal, en mocht het onverhoopt niet tot uitvoering komen zijn de kosten voor mijn vriend, dapper noem ik dat.

Dat wil ik ook
Soms vind ik het wat dat betreft jammer dat ik in de consultancy werk. Onze producten leven natuurlijk wel maar zijn vaak nauwelijks tastbaar. Hoe manage je dat de verwachtingen overeen komen met de uitvoering? Soms weet je dat als klant pas na een aantal maanden van implementatie. Draagt het management het project wel? Heeft de organisatie de veranderingen wel opgepakt? Gaat het team vooruit? Is de kennis in de organisatie toereikend en wordt er geïnvesteerd in ontwikkeling? Aha we zien het al, de ICT is van onvoldoende niveau… zucht…

Ik wil ook een proefruimte, een laboratorium waarin we try-outs kunnen doen en de valkuilen en kansen vast kunnen identificeren. Waarom doen we dat eigenlijk niet gewoon? Waarom maken wij bijvoorbeeld bij het opstellen van nieuwe management dashboards niet eerst een proefopstelling? Kijk beste klant, zo zou het eruit kunnen gaan zien! Heeft u als bedrijfsdokter zo genoeg ruimte rondom de behandelingstafel? Wordt de pijn genoeg belicht op deze wijze en kunnen we de diagnose stellen? Of moeten we nog wat meer detailinformatie ontsluiten en de patiënt nog eens door de scan halen? Ander voorbeeld zou kunnen zijn een wijziging in de organisatie. Zit iedereen in zijn kracht te werken? Zullen de voorgestelde veranderingen wel werken? Ook dit is te simuleren met bijvoorbeeld gedrags- en communicatietrainers. Ideeën genoeg!


Wat een gaaf concept, een ideeënfabriek waar geen ideeën ontstaan maar waar ideeën tot leven komen. Is toch net even weer wat anders. Ben, succes!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af