Van cijfers naar waarden met dr.Kees Tillema

Kees Tillema is econoom, bedrijfskundige en daarnaast geschoold in de psychotherapie. Hij is directeur van een managementadviesbureau en tevens verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen waar hij kerndocent management accounting en control is.

Op 11 en 18 oktober jongstleden heeft Kees Tillema onze members met humor en op nuchtere en directe manier “de twee werelden” laten ervaren, die van “control” en die van “vertrouwen”. In veel organisaties winnen “de systemen” het nog altijd van “de mensen”, terwijl daar niemand echt gelukkig van wordt. Kees schetst de twee mensbeelden die binnen een organisatie een rol spelen: aan de ene kant “de economische” en aan de andere kant “de sociale”. Dit wordt door Kees Tillema ook wel de neurotische spagaat genoemd.

De brede kennis en ervaring die Kees Tillema heeft van de “twee werelden”, deelt hij met ons op een inspirerende manier waarbij hij prikkelende inzichten geeft. Een aantal voorbeelden daarvan is dat Kees niet gelooft in zelfsturende teams, dat controlling verslavend is en dat systemen het vaak winnen van mensen. Kees leert ons verder dat de wereld van vertrouwen moeilijk te onderzoeken is, je het gedrag creëert dat je meet en intrinsieke motivatie wordt weggevaagd door vastlegging. Kees stond er verder bij stil dat je brein bepaalt wat je wel of niet ziet en onderstreept het belang van de context, het dualistisch denken en de complextheorie. Kees heeft ons in dit seminar tips gegeven om deze ongewilde en vaak onproductieve situatie te doorbreken.

Na de pauze- altijd weer een op en top gezellig ISA moment is- zijn onze members in een interactief deel uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over de vier elementaire bewegingen die volgens Kees Tillema te zien zijn namelijk:

  • Van controle naar vertrouwen;
  • van robuust en vaste structuren naar flexibele en wisselende verbanden;
  • van optimalisatie en efficiency naar innovatie en effectiviteit;
  • van economische winst naar meervoudige opbrengsten.

Al met al kijken wij enthousiast terug op dit seminar en de inzichten die Kees Tillema ons heeft gegeven. Dit was het laatste ISA seminar van het jaar en passend bij wat wij als ISA willen bieden: inspireren, delen en streven naar ontwikkeling, vooral ook samen met elkaar, met plezier!