Een kijkje in de Bijlmer Bajes.. Summerevent 2017

Heb je altijd al willen weten wat er zich al die jaren binnen de muren van de Bijlmerbajes heeft afgespeeld? Afgelopen zaterdag 1 juli hebben we een kijkje genomen! Samen met de members en hun partners hebben we genoten van het jaarlijkse summer event.


Indrukwekkend en bijzonder was het om de Bijmerbajes eens aan de binnenkant te bekijken. De regen maakte plaats voor de zon toen de ISA Group members en hun partners arriveerden op de binnenplaats van de Bijlmerbajes.

Onder begeleiding van 2 cipiers en 1 voormalig gedetineerde kregen we in 3 groepen een rondleiding door het Huis van Bewaring waar 720 verdachten in afwachting van hun proces tijdelijk verbleven onder begeleiding van 800 bewakers. We kregen een kijkje in de ‘carré’, waar alle gedetineerden binnenkwamen. We zagen het badhuis en de visitatieruimte om te checken of er drugs of wapens binnen werden gesmokkeld op of zelfs in het lichaam. De sportschoenen met drugs in de zolen verborgen en ook aanstekers & tennisballen werden gebruikt om drugs de bajes in te smokkelen. Klein was de wachtruimte waarin gedetineerde persoonlijke kunstwerken op de muren en ziagen we de indrukwekkende teksten die in de deuren zijn gekrast. De rondleiding vervolgde naar de bezoekersruimte waar gevangenen en bezoek elkaar troffen als ook de kleine spreekkamers waar gevangenen hun advocaat zonder toezicht konden spreken. De laatste luchtplaats die in tact is gebleven met hunkerbunker en tot slot in de kelder van de bajes zagen we de ME-oefencel waar de cipiers verschillende tactieken oefenden voor de in opstand komende gedetineerden. Aan de sporen op de muren zie je dat het er hier heftig aan toeging.

Gelukkig konden wij daarna in de buitenlucht genieten van een fantastisch lekkere BBQ en koele drankejes. Zoals gebruikelijk werd het voor een aantal ISA members weer erg laat. Ze kwamen de Bajes niet meer zelfstandig uit en waren opgesloten in de carré. Na wat belltejes konden ze toch weer huiswaarts.