De Corporate Tribe: Wanneer steek jij een kampvuur aan?

Donderdag 9 februari gaf Jitske Kramer, Corporate Antropoloog, haar Masterclass over De Corporate Tribe. Een inspirerend seminar over het wezen van cultuur. Over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen op hun beurt mensen vormen.


Jitske laat ons nadenken over de cultuur in onze eigen organisatie. Cultuur raakt ons namelijk allemaal. Cultuur is ongrijpbaar en zit tussen mensen. We zijn in organisaties zo gewend om te denken in functies terwijl we handelen in relaties. De kracht van de informele organisatiestructuur is vele malen groter dan vaak wordt gezien. In groepjes beantwoorden we korte vragen over hoe dat in onze eigen organisatie werkt.

Kampvuren | Ontmoeten | Totempaal | en Harry

70% van de cultuurorganisatieveranderingen mislukt. Hoe kan dat? Waarom gaan we ermee door? Wat kunnen we leren van de Tribes in de wereld? Jitske neemt ons mee naar de andere kant van de wereld en laat zien hoe kampvuren vergaderingen vervangen. Hoe mensen elkaar begroeten en ontmoeten. We denken na over wie wij echt hebben ontmoet vandaag. Wat de kracht van de Totem en als we een totempaal maken voor onze organisatie hoe ziet hij er dan uit. We horen over een organisatie met de Plat-Op-Je-Bek-Wisseltrofee die je eens gewonnen moet hebben voordat je partner kunt worden en de PostIt Muur in een Ziekenhuis met quotes van patiënten, familie en vrienden. De totem is de ziel van de organisatie.

Wat we kunnen leren van de het veranderingsproces in de Tribes als jongens, mannen worden. ‘Honor the space Between no longer and not yet - Nancy Levin’. Deze liminale fase wordt anders gewaardeerd en heeft geen harde deadline zoals bij vele cultuurorganisatieveranderingen wel het geval is.
En tot slot Harry…. Harry is de vogel die de wereld net even anders ziet. Tip: Luister naar degene met een afwijkende mening of idee, luister naar Harry, en vraag door.

Het was mooi om te zien hoe 80 Finance professionals hebben genoten van deze Masterclass. Met het laatste advies van Jitske: Stop met vergaderen en steek kampvuren aan! hebben we de daad bij het woord gevoegd…. Bij een haardvuur werd genoten van het stamppottenbuffet en nog lang nagepraat over de Corporate Tribe.

Volgend seminar

Ons eerst volgende seminar wordt gegeven door Peter Geelen met zijn presentatie over Integraal Performance Management, KPI die wel werken.
9 maart in Utrecht en 16 maart in Apeldoorn. Wilt u daar bij zijn? Bekijk dan onze website.