ZZP: Zelfstandig met Zout en Peper

Richard Henderiks 2-5-2016 8:59
Categorieën: Controllersmagazine

Het is zover, de VAR is verdwenen en operatie DBA gaat een nieuwe fase in. Meer dan ooit zal het erop aankomen dat de ZZP'er staat voor zijn eigen identiteit, kwaliteit en expertise. Wees geen smakeloze ZelfstandigeZielePoot of ZelfstandigeZeurPiet maar geef je zelf body en smaak door een mooie dosis zout en peper!

 Afbeeldingsresultaat voor zout en peper

In het licht van de DBA mag je als ZZP'er je door niets en niemand laten beïnvloeden in de uitvoering van je werk, slechts over het beoogde resultaat van de opdracht mag gecorrespondeerd en tussentijds overlegd worden. De bottleneck van de overeenkomsten en algemene voorwaarden zit in de beoordeling van de gezagsverhouding, kan een opdrachtgever invloed uitoefenen op de uitvoering of niet? In dit kader ontvingen wij vorige week de goedkeuring op de door ons gebruikte overeenkomsten. Sinds oktober 2015 zijn we in 'gesprek' geweest met de belastingdienst om de inhoud en de punten en komma's goed te zetten zodat we onze contracten DBA-proof kregen. Ok, het duurde wat lang maar het was een harmonieuze dialoog en uiteindelijk dus met succes, althans op papier. De grootste uitdaging voor de komende tijd zie ik niet enkel bij de opdrachtgevers maar vooral ook bij de standvastigheid van de zelfstandige. De papierwinkel kun je goed regelen, maar kun je in de praktijk ook zo werken? en wie gaat dat vaststellen? Ook vandaag werd er weer aandacht in het Financieele Dagblad besteed aan dit onderwerp, komt de chaos dichterbij?

Onlangs ontvingen wij een aanvraag van een potentieel opdrachtgever met het verzoek of we een reeds lopende opdracht zouden willen overnemen als intermediair. Hierdoor hoopten ze dat zij geen risico's meer zouden lopen, maar werkt dat ook zo? Volgens mij was het nu juist de bedoeling van de DBA dat we de risico's daar neerleggen waar ze thuis horen. Het tussenschuiven van een partij levert geen vrijwaring op behalve als je kiest voor een uitzend / payroll constructie. Juist in die gevallen kies je dus bewust voor een dienstverband (!) en zou je iemand ook een tijdelijk contract kunnen geven. Als ZZP'er ben je dan geen ZZP'er meer maar wel sociaal verzekerd en onderworpen aan loonheffing. In dit concrete geval wordt een van de mijns inziens belangrijkste doelstellingen van de DBA gerealiseerd, namelijk de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Dat we als samenleving hiervoor een WW verplichting terugkrijgen laat ik maar even onbesproken. Belangrijker is de vraag waarom je als ZZP'er hierin zou moeten meegaan? Een antwoord is mogelijk de inkomensvoorziening, het is buigen of barsten. Is dat nu de bedoeling van deze wetgeving? Dat zelfstandigen onder druk een loondienstverband worden ingeduwd? Dat is de omgekeerde wereld, we waren toch juist bang voor het tegenovergestelde. Kortom er is nog veel uit te zoeken in het komende jaar. We zullen nog veel ervaringen en situaties tegenkomen en onder de loep nemen, de chaos komt inderdaad dichterbij.

Als ZZP'er heb je prachtige kwaliteiten, je wordt gevraagd voor een opdracht omdat jij degene bent die ze willen hebben. Als je van mening bent dat je echt als ZZP'er kan werken in een bepaalde situatie ga er dan ook voor! Wees zelfstandig en neem jouw zout en peper mee naar de intake. Jij bent immers de smaakmaker die ze in huis willen halen! Veel succes.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af