Vrijstelling van consolidatie voor kleine rechtspersonen afgeschaft.

Richard Henderiks 27-1-2014 12:12
Categorieën: Controllersmagazine

Hij is weer op de mat gevallen. Nee niet de blauwe envelop maar de vooraankondiging van de CBS enquêtes voor het komende jaar. Als een groot voorrecht wordt het programma voor 2014 aan mij gepresenteerd. Met als klap op de vuurpijl een 'verzoek' tot het verstrekken van geconsolideerde cijfers voor onze organisatie. Direct schoten mij een aantal associaties door het hoofd; Centraal Bureau voor de dramatiek, housemuziek maar vooral zeeziek. Ik hou van geen van drie.

blog_image:beschi_139142216352ef6ad381bee.png:end_blog_image

Vorig jaar ontving ik deze enquête ook, na talloze herinneringen weg te gooien en de aanmaningen tot het uiterste te drijven, ben ik uiteindelijk gezwicht. Nu moet u weten dat ik volgens de Talenten Motivatie Analyse niet bijster hoog (maar echt heel laag) scoor op de drijfveer "conformeren". De frustatie bij het voldoen aan regels wordt daarbij enorm versterkt waneer deze regels mij niet aanstaan, mij niet uitkomen of mij niet functioneel lijken. U raadt dat dit hier het geval is.  Het betreft hier niet simpel even een geconsolideerde jaarrekening opsturen maar echt hele forse lijst met vragen en dwarsdoorsneden van cijfermateriaal met net weer een andere indeling dan wat je voorhanden hebt of Titel 9 van je verwacht. Dwarsdoorsneden waar ik zelf helemaal niet op stuur bij onze bedrijfsvoering, wat heeft Nederland daar dan aan als ik er zelf al niet eens wat aan heb? Ik kreeg een mooie link naar een site waar ik alles kon invullen. Na drie pogingen van disfunctionerende applicaties downloaden gaf ik het op en heb ik destijds de papierenversie ingevuld en verzonden, nooit meer wat van gehoord. Hoe motiverend is dat? Elke student weet dat als je onderzoek doet met vragenlijsten of enquêtes je op zijn minst de deelnemers terugkoppeling moet geven over de resultaten hievan. Beginnersfout.

Wat zit mij nu eigenlijk echt dwars? Dat is het feit dat we als kleine ondernemers mee moeten doen aan deze poppenkast. De regeldruk voor kleine organisaties is al hoog, daar is iedereen het wel over eens. Maar is dat nu omdat er veel regels zijn of omdat er vaak hetzelfde gevraagd wordt door andere instanties? Dit voorbeeld spant voor mij wel de kroon. Wettelijk gezien is er gewoon een vrijstelling van consolidatie en accountantscontrole voor kleinere rechtspersonen. Wij hoeven dit helemaal niet te doen! Wat hebben ze nu toch aan deze ongecontroleerde cijfertjes? Als financial griezelt het me toe dat we al die informatie weer optellen en daar macroeconomische beslissingen op nemen, brrr. 

Mijn voorstel is dat het CBS zelf een inlogaccount bij de kvk neemt, ik zal ze voordoen hoe dat moet. Vervolgens leer ik ze hoe je kinderlijk eenvoudig en bijna gratis jaarstukken kan downloaden. Laat ze vervolgens lekker zelf consolideren in Heerlen. Veel voordeliger en minder frustrerend dan het door mij onverplicht consolideren en het door de medewerkers van het CBS overtypen van mijn krabbelwerk. Een betere reistablet tegen zeeziekte kan ik niet bedenken.

Reacties (1)

Birgit van knoppen 8-3-2018 15:40

Uiteindellijk zijn de kleine bedrijven weer de dupe. Zij moeten er weer tijd voor uit trekken.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af