Categorieën: Blog
B.M. Diepenbroek
Gepubliceerd op: 28.03.18

Carrièrestappen: Zonder pad behaal je nooit het doel.


blog_image:article_beschi_15222339085abb723493608.jpg:end_blog_image

“Ik moet iets anders gaan doen en een volgende stap zetten” zei hij tegen me. Waarom dan wel, vroeg ik. Ja, daar had hij niet direct antwoord op. “Ergens iets van onrust ofzo”, was letterlijk zijn reactie…
Klonk niet bepaald als een duidelijk en stevig fundament om de boel voor op z’n kop te zetten. Ben ik dan tegen zijn behoefte of verlangen naar verandering van baan of vernieuwing in zijn carrière? Nee, zeker niet. Maar dan graag wel onderbouwd zodat het een zinnige stap wordt en energie oplevert.

De situatie heeft betrekking op een gesprek met een ervaren Directeur die vindt dat het tijd is om een volgende carrièrestap te zetten, maar die nog niet goed weet wat hij dan wil gaan doen. Hij heeft geen haast. Hij heeft het nog steeds goed bij zijn huidige bedrijf en ze zijn ook nog steeds content met zijn performance. Een mooie uitgangspositie dus om het pad naar vernieuwing te gaan bewandelen. Let wel: Gaan bewandelen is wat anders dan concreet al gaan vernieuwen!

Is doelloos slecht?

Want wat als je het doel nog niet in het vizier hebt, zoals deze Directeur, maar wel het gevoel hebt dat je in beweging moet komen? Een gevoel van onbehagen of onrust neemt bezit van je. Je ‘moet’ iets, maar je weet niet wat.

Ik heb in dit voorbeeld de Directeur geadviseerd om aan het pad te beginnen. Meestal is er namelijk grofweg wel een richting te bepalen waar je naartoe wilt. Houd het daar voor nu even bij. Ga het gewoon onderzoeken door ongeveer in die richting te gaan lopen. Op je pad kom je afslagen tegen die soms wel en soms niet bij je passen. Dat zijn leermomenten. Op al die momenten leer je wat wel en niet bij je past. Soms door objectieve vaststelling en soms simpelweg doordat je gevoel je vertelt dat het wel of niet goed voelt. En al die leermomenten bij elkaar leveren een concreet doel op. Al dan niet bij toeval.

Maar wat dan?!

Wat betekende dit concreet voor hem? Hij is nu als Directeur en lid van het MT medeverantwoordelijk voor de richting van de organisatie en stuurt diverse teams van professionals aan. Een verantwoordelijke baan. Hij heeft niet de behoefte om alles om te gooien en zich om te scholen tot bijvoorbeeld een nobel ambacht als stukadoor. Daarmee is dus de richting van zijn pad deels al bepaald. Wat de definitie van verandering daarmee voor hem is, dát is zijn eigenlijke vraag op dit moment. En zijn pad is de zoektocht naar het antwoord.

Eén ding is zeker: Als hij blijft nadenken over het pad of het doel, zal hij nergens komen. Je moet aan het pad beginnen om überhaupt de kans te hebben een doel te halen. En wellicht blijkt het doel toch wel verrassend! Wellicht is het toch net iets anders dan hij vooraf dacht. Gun jezelf die ontdekking! De leukste en meest waardevolle veranderingen komen vaak onverwacht. Maar dat is eigenlijk geen toeval. Dat is het gevolg van het feit dat jij het jezelf gegund hebt om iets nieuws te gaan ervaren: Het starten op het pad.

Jouw pad; jouw keuzes

Wees dus niet bang om te concluderen dat je een pad gaat bewandelen zonder dat je al een concreet doel in zicht hebt. Aan de andere kant betekent het voelen van de onrust ook niet dat je móet gaan lopen. Wees ook niet bang om te concluderen dat je wel een zekere onrust voelt, maar dat de tijd om aan de wandel te gaan voor jou nog niet aangebroken is. Er is geen foute weg. Jij maakt de keuzes voor jezelf. Dat betekent ook dat jij degene bent die de gevolgen moet dragen voor jouw keuzes; de positieve én de negatieve gevolgen. Daar heeft een ander wellicht een mening over, maar die ander gaat er niet over. Alleen jij gaat er over. Ga op ontdekkingstocht en bewandel jouw pad.

Als je het gevoel hebt dat je hulp kunt gebruiken om het pad te bepalen of om de juiste afslagen te kiezen, dan bel je ISA GROUP. Met onze diensten zoals Management Reflectie en Talentmanagement zijn wij je graag van dienst!

blog_image:article_beschi_15222342775abb73a5d07c4.jpg:end_blog_image


Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af